Vi gider ikke være sure
Uddrag af artikel i BUPL's blad Børn og Unge nr. 43/2001

Af Mette Staal

Vikingelandsby.
Et af de største projekter i Toftegårdens historie er naturlegepladsen med vikingelandsby. Alt er bygget af massive elmetræstammer og andet massivt træ.

Landsbyen ligner en mikroudgave af Lejre forsøgscenter: Der en bålplads, som 8-10 børn kan sidde rundt om. Ved siden af er der et halvtag med massive elmetræsbænke og borde, hvor børnene kan sidde og lave mad og spise ude i al slags vejr. Der er også en vikingeinspireret lerovn, hvor de kan lave mad og brænde perler, og der er et overdækket træværksted.
For 3 1/2 år siden lignede Toftegårdens legeplads alle andre institutionslegepladser med præfabrikerede gynger og legehuse.

»Vi fik en idé om at lave naturlegeplads, da vi så nogle fældede elmetræer i Greve Landsby. Så bankede vi på nogle døre og spurgte, hvem der ejede dem,« fortæller Jette.
Da de havde fået en aftale i stand om at købe elmetræerne til Toftegården, kørte Jette og Anker til Lejre Forsøgscenter med institutionens digitale fotokamera for at blive inspireret.

»Og dér i Lejre stod Jens og snittede. Jeg spurgte ham, hvad han lavede om vinteren, når Lejre Forsøgscenter er lukket. Da han fortalte, at han var arbejdsløs om vinteren, blev jeg ellevild,« fortæller Jette, som straks så en mulighed for, at træsmeden Jens Barnkob kunne hjælpe med naturlegepladsprojektet.

Nu har Jens to jobs: Om sommeren underviser han lejrskolebørn i træsmedjen på Lejre forsøgscenter. Om vinteren bygger han legeplads i Toftegården og er institutionens "udendørsguru" - lønnet over institutionens ramme.
På de to vintre, Jens Barnkob har arbejdet i Toftegården, har han blandt andet bygget Vikingelandsbyen, tre legehuler og et vikingeskib. Det meste er lavet af elmetræer fra nærliggende kommuner. Også legepladsens redskaber som rutsjebane og tunnel er blevet "pakket ind" i massive elmetræstammer.